Často kladené otázky
3. 7. 2016 23:26

Jelikož se s některými dotazy setkávám pravidelně, rozhodl jsem se pro pragmatické řešení.

Seznam se bude průběžně rozšiřovat, jak budou přibývat dotazy.

1. Vinice

1.1. Čím stříkáte?
Síra, příležitostně měď (snažíme se množství postupně utlumovat), vodní sklo, prášek do pečiva, kopřivový a přesličkový výluh. Ale je potřeba důkladně vykonat zelené práce.

1.2. Funguje to, čím stříkáte?
Ano. Letos (2016) již třetím rokem.

1.3. Proč máte ve vinohradě tolik trávy?
Nepoužíváme herbicidy. Snažíme se do vinice vysazovat prospěšné směsi rostlin a podporovat biodiverzitu. Odmítáme kulturu spálené země a mrtvé půdy.

1.4. Proč sa tak dřeš a nestříkneš to herbicidem?
Viz odpověď na předchozí otázku (1.2). Ve výsledku jsou totiž herbicidy jen efektivní způsob, jak přilákat plevel zpět – příroda nikdy nenechá půdu holou a využije k tomu ty nejrychlejší metody (plevel). Takže herbicidové kolečko začíná znovu..

1.5. Proč ten vinohrad radši nevyklučíš?
Stará vinice žije z hloubky. Umí udělat hlubší vína než mladá (ovšem je s ní víc práce, údržby a dosazování). Je to podobné jako s lidma.

2 Víno

2.1. Které víno máte nejsladší?
Žádné. Pokud hledáte ve víně jen cukr, měli byste pravděpodobně začít pít něco jiného (nemyslím to zle, ovšem z některých lidí ten dojem mám. Samozřejmě proti zbytkovému cukru ve víně nic nemám, ale proces zrání našich vín tomu není nakloněn.).

2.2. Proč to chutná jinak? 
Vína kvasí spontánně (tj. bez přidaných kvasinek) a následně zrají na jemných kalech bez síry. Urazí tak úplně jinou cestu než mainstreamová klasika (šlechtěné kvasinky, síra + nerez).

2.3. Proč to neděláš jak ti ostatní?
Mám to dané geneticky. Teď vážně – baví mě ta nejistota, jak to dopadne.

2.4. V té flašce naspodu něco plave. Proč?
Vína nefiltrujeme. Po dlouhém zrání v sudu (bez či za minima síry) jsou vína stabilní. A kvůli lepšímu vzhledu není třeba vínům ubírat kus chuti.

2.5. Ty směsky, to jsou nějaké poslévané zbytky?
Ne. Hrozny různých odrůd, resp. mošt z nich, kvasily společně. Momentálně nemáme takový objem suroviny, abychom udělali odrůdová vína po šaržích v sudu 225 l. Je pro nás podstatnější mít vína v sudu než skladovat samostatné odrůdy v uzavřených (plastových, nerezových, skleněných…) nádobách. Dlouhodobě ovšem směřujeme k odrůdovým vínům (přibývá nám vinic. A taky práce.).

2.6. Co je to za divné názvy vín?
Souvisí to s předchozí otázkou (2.3.). Museli jsme ty směsky pojmenovat nějak jinak než směs bílá a červená.

Máte další otázky? Pište na jarous@dluhegrefty.cz.

Za Dlúhé Grefty
Jaroslav Tesařík
jarous@dluhegrefty.cz

kategorie:

  • — Jaroslav Tesařík
  • Masarykova 55
  • 696 11 Mutěnice
  • IČ 04889606
  •  
  • Zapsaný v evidenci živnostenského úřadu Hodonín
  • Nejsem plátce DPH
  •  
  • twitter
  • instagram
  • facebook
© Jaroslav Tesařík, 2018