Míchat, nebo nemíchat?
2. 11. 2018 22:32

Účinkoval pár dní zpět na jedné degustaci. Padla tam myšlenka, zda víno míchané na kalech je tradiční moravské. Myslím si, že ďábel je jako vždy ukryt v detailu (a budu teď mluvit z vlastní krátké zkušenosti).

Míchání podporuje zrání a chrání víno před oxidací. S vlastním vínem je to jako s vaším dítětem — znáte ho od narození a poznáte, kdy potřebuje pomoc. Víno ochutnáte a cítíte, že to není ono. V tom momentě je třeba míchat. Obecně vzato je to ryze netechnokratický styl školení vína prostý jakéhokoliv měření a tabulkového hodnocení. Striktně vzato je to pocitový manévr. Pro přiblížení situace, jak to nefunguje: znáte dokonale biochemický proces množení, ale nemáte ponětí o tom, jak být rodič. 

Takže zpět k míchání, je to něco, co patří k moravskému vínu? A z druhé strany, pokud nebudu míchat, mám sířit? (Je tradičně moravské hodit lopatu síry na rmut a pak po dokvašení?)

Pokud do hry zatáhneme pojem terroir, kde končí a má ještě smysl? To už tu máme půdu, klima, ročník, přístup vinaře.. což je například (konvenční způsoby výroby neuvažujeme):

  • termín sběru
  • délka macerace (pokud vůbec)
  • použitý sud, resp. nádoba obecně
  • míchání/nemíchání, síření (a kdy)/nesíření
  • doba školení, míchání (??)
  • síření před lahvováním, lahvování
  • uzávěr v láhvi
  • doba zrání v láhvi
  • atakdále..

Kde začíná a končí terroir? Nebo je jen osoba vinaře v místě a čase? Má ten pojem vůbec smysl?

 

 

Za Dlúhé Grefty
Jaroslav Tesařík
jarous@dluhegrefty.cz

kategorie:

  • — Jaroslav Tesařík
  • Masarykova 55
  • 696 11 Mutěnice
  • IČ 04889606
  •  
  • Zapsaný v evidenci živnostenského úřadu Hodonín
  • Nejsem plátce DPH
  •  
  • twitter
  • instagram
  • facebook
© Jaroslav Tesařík, 2018