Proč dělám rád víno
25. 4. 2019 23:43

Občas si večer jen tak sednu na lavičku před sklep a snažím se přemýšlet. Čas přemýšlet jen tak je vzácný. Často vás dohání mraky starostí a toho, co by se mělo, nebo na pískovišti kousek od vás zuří přestřelka vašich tří dětí bojujících o cokoliv, s čím si hraje někdo jiný.. Nicméně jsem od přírody obdařen poměrně spolehlivou schopností se soustředit (má žena by dosvědčila), tudíž i v tyto komplikované (a u nás doma naprosto běžné) situace to zvládnu.

A teď dál.

Na nedávném Družstvu ve Vile Tugendhat jsem k závěru večera potkal člověka, o kterém vlastně doteď nevím, kdo byl, ale kladl mi furt dokola otázky typu „co říkáte na ta vína lahvovaná se sedimentem“, „proč jsou ty bubliny tak kalné“, jak na kolovrátku. Byl vytrvalý. Nakonec jsem ze sebe vysoukal květnatou větu o tom, jak taková vína můžou být někdy dobrá a někdy špatná, že záleží na ročníku, odrůdě a tisíci dalších věcí.. Což mě přivedlo dále.

Když jsem začal dělat svoje víno, šlo jen o pokus. Udělat si to podle sebe. Kolem jsem slýchal takové ty klasické řeči, že víno tímto stylem nejde a tak dále. A vy to stejně uděláte, protože touha zkoušet je silnější. Vím, že dělat věci jinak, neznamená dělat je lépe. Ale nebrání vám nic vymýšlet postupy, nad kterými se jiným (vaším vesměs konvenčním sousedům) ježí vlasy. Něco se povede. Něco nepovede. Vždycky a každý rok. Vás to neodradí od experimentů. Procházel jsem si v hlavě moje začátky (2013) a pak jsem si to uvědomil.

Tyhle experimenty jsou přesně tím, co vás naučí chápat, kdy je dobré ten kal ve flašce nechat, a kdy ne. Kdy macerovat i s třapinou a jak dlouho. Kdy ne. Kdy dělat to a ono a nespočet dalších věcí. A ono se zase něco nepovede. Ale to je jediná cesta, jak se posunout dál.

Za Dlúhé Grefty
Jaroslav Tesařík
jarous@dluhegrefty.cz

kategorie:

  • — Jaroslav Tesařík
  • Masarykova 55
  • 696 11 Mutěnice
  • IČ 04889606
  •  
  • Zapsaný v evidenci živnostenského úřadu Hodonín
  • Nejsem plátce DPH
  •  
  • twitter
  • instagram
  • facebook
© Jaroslav Tesařík, 2019