Ve vinici

  • nepoužíváme systémové postřiky (něco jako antibiotika pro člověka — velmi účinné, ale dlouhodobě oslabující)
  • nepoužíváme herbicidy (u nás ve vinicích neuvidíte pásy žluté spálené trávy pod hlavami)
  • stříkáme sírou, mědí (v menší míře) a bylinnými preparáty (snažíme se révě dát prostor pro rozvoj přirozenné obranyschopnosti, byť to zní jako klišé z reklamy na jogurt)
  • půdu kultivujeme motykou, rotavátorem nebo výsadbou vybraných kombinací užitečných rostlin (peluška, svazenka, jetel, vičenec…)
  • u keřů hlídáme nízký výnos (1 – 1,5 kg na keř; na jaře 2016 nám nízký výnos pohlídaly mrazy)

Ve sklepě

  • vína kvasí spontánně (ušlechtilé kvasinky nepřidáváme — hrozny si dostatek kvasinek přinesou z vinice)
  • hozny macerujeme (povětšinou bez třapin, délka zavisí na stavu hroznů a představě o tom, jaké by výsledné víno mělo být)
  • vína jsou po vylisování odkalována po dobu 24 hodin gravitační sedimentací
  • vína zrají na kvasničných kalech v dubových sudech za občasného míchání (podle potřeby a podle toho, jak si hlavní dopíječ vzpomene)
  • nečiříme ani nefiltrujeme vína (zatím filtr ani nevlastníme :-)
  • síříme až před lahvováním (pokud vůbec)
  • lahvujeme obvykle po roku ležení
  • nad sklepem bydlíme, tudíž jsme celoročně našemu vínu blízko

V životě

Víno nijak nemanipulujeme — má jen to, co si doneslo z vinice. Odráží místo, čas a péči vinohradníka. A rozvahu vinaře-autentisty. Ten ví, co kdy do vína nepřidat. 

(Sepsal Jaroslav Tesařík, poslední aktualizace 4. května 2017)